Test Your Tobacco IQ

23Apr

1. How many American children try using tobacco products each day?

A. 500
B. 1,000
C. 3,000
Answer: Three thousand. Every day 3,000 kids take up smoking. Of that number, half will go on to become addicted as adults. Of that number, one-third will die of tobacco-related illnesses.

3. What percentage of cancer deaths does smoking cause?

A. 15
B. 25
C. 30
Answer: Thirty percent. Smoking accounts for 30 percent of all cancer deaths and 87 percent of all lung cancer deaths.

4. What has been the most preventable cause of death for the past few decades? A. AIDS
B. Smoking
C. Car accidents

Answer: Smoking. Twenty percent of the deaths in the United States are due to smoking-related diseases.

5. Chewing tobacco and snuff can cause mouth and throat cancer.

A. True
B. False
Answer: True. A person can develop mouth or throat cancer from chew or snuff. This can occur in as little as six to 12 months.

6. How much does it cost to make one cigarette?

A. 5 cents
B. 1 cent
C. 10 cents
Answer: One cent. It costs tobacco companies 1 cent to make a single cigarette. If the average pack of cigarettes costs $4, you are paying 20 cents per cigarette. No wonder tobacco companies are some of the richest companies in the world.

7. How many different chemicals do you inhale every time you puff a cigarette?

A. 300
B. 200
C. 100
Answer: Two hundred. You inhale more than 200 chemicals including ammonia, arsenic and carbon monoxide. At least 40 of these 200 chemicals are known to cause cancer.

8. Chewing tobacco is just as addicting as cigarettes.

A. True
B. False
Answer: True. A two can-a-week habit causes as strong an addiction as someone who smokes a pack and a half of cigarettes a day. Chewing is just as hard to quit as smoking.

9. The likelihood of successfully quitting cold turkey is?

A. 5 percent
B. 30 percent
C. 60 percent

Answer: Five percent. While you may frequently hear someone say, “I just quit cold turkey”, most people can’t quit that way. Quitting takes planning and involves learning how to quit. Cold turkey is a recipe for disaster.

10. The average number of quit attempts before finally quitting for good is?

A. 2
B. 3
C. 5
Answer: Five. It’s very rare to find someone who quit on the first attempt. Quitting takes lots of practice and it’s truly a process of learning how to do it. If it were easy, everyone would be able to do it.

Hidden Messages

3Apr

What Kids Really Get From Anti-Smoking Ads

Lately, the tobacco industry has publicly spoken out against adolescents smoking cigarettes. At least, that’s how it seems on the surface. A closer look at their anti-smoking programs reveals what’s really going on. (more…)


VPS Hosting